Hemoroid Hastalığı

View Categories

Hemoroid Hastalığı

1 min read

Hemoroid (Basur) Nedir? #

Hemoroid, rektumun (ana barsak son kısmı) içinde veya çevresindeki damarlarda oluşan şişliklerdir ve yaygın olarak “basur” olarak adlandırılırlar. Bu tıbbi durum, çoğunlukla ağrı, kanama, kaşıntı ve rahatsızlık gibi semptomlarla kendini gösterir. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesi etkileyebilirler.

Hemoroid hastalığının tedavisi çoğunlukla ameliyat değildir…

Hemoroidal hastalık, toplumumuzda veya dış ülkelerde çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Araştırmalara göre, toplumun dörtte üçünde bu hastalığın geliştiği fakat hemoroidal rahatsızlığı olan kişilerin ancak dörtte birinin hekime ulaştığı, dörtte ikisinin ise profesyonel bir yardım almadığı ya da alamadığı ortaya çıkmıştır. İyileşme döneminde kişinin rahatlaması, doktora başvurularda ise klasik yaklaşımların yetersiz kalmaları nedeniyle çoğu hasta bunun yaşamının düzeltilemez bir parçası olduğu tarzında yanlış bir önyargı geliştirir. Sorunu bazı krem, merhem ve fitillerle halletmeye çalışmak hemen hiçbir vakada kalıcı çözüm sağlamamaktadır.

Bu sorunun tam tanımlanması ve uzamadan en kolay tarzda çözülmesi için uzman merkez (proktoloji) ve hekimlere ulaşılması tek seçenektir. Hastalar ve hatta çoğu hekimler hemen bütün anal hastalıkları hemoroid olarak tanımlama eğilimindedir. Halbuki hemoroid gerçekten olsa dahi eşlik eden başkaca patolojilerin atlanmaması gereklidir (kadınlarda özellikle barsak fıtığı-rektosel gibi).

Biz hastalarımızı diet ilkeleri, dışkılama alışkanlıkları, bazı egzersizler ve lokal bakımlar konusunda eğiterek de tedavi başarısını yükseltebiliyoruz. Hemoroidal hastalıkta yaklaşım bir bütündür ve doğru, tam uygulandığında süratle iyileşme sağlanır.

 

Prof. Dr. Bülent Menteş, akademik kariyerine Gazi Üniversitesi'nde genel cerrahi anabilim dalında öğretim üyeliği ile başlamış ve bilim dünyasına sağlam adımlarla giriş yapmıştır. Cerrahi alanında önemli bir liderlik rolü üstlenerek 2006-2009 yılları arasında Akay Hastanesi'nde cerrahi direktörü ve bilim sorumlusu olarak görev yapmış ve bu süreçte cerrahi pratiğine yön vermiştir. 2009-2012 yılları boyunca Koru Hastanesi'nde genel cerrahi uzmanı olarak çalışmış, sahada önemli bir deneyim kazanmış ve bu süreçte cerrahi becerilerini ustalaştırmıştır. 2014-2015 yılları arasında, Liv Hospital Ankara'nın kurucu Tıbbi Direktörü olarak görev yapmıştır. Bu dönemde hastane yönetiminde ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenmiştir.

 

Band ligasyonu, infrared koagulasyon gibi ayaktan ve ağrısız yöntemler de doğru indikasyonla ve ustalıkla uygulandığında çok az sayıda hastada ameliyat gerekmektedir.

Ameliyat kaçınılmaz ise bunun klasik cerrahi tarzında değil, ultrasonik dissektör gibi gelişmiş teknolojiler kullanarak yapılmasını tercih ediyoruz.

Hemoroidal Hastalıkta Gerçekleştirilen Uygulamalar #

  • Hemoroidal hastalığın doğru tanısı ve olası ek patolojilerin ayıklanması (bazen hemoroid, aysbergin suyun üstünde görünen kısmı olabilir)
  • İnternal (iç) hemoroidlerin non-operatif (ameliyatsız) tedavisinde band ligasyonu, infrared koagulasyon, skleroterapi gibi gelişmiş teknikler.

Hemoroid Nasıl Önlenir #

Hemoroidleri önlemek veya semptomları hafifletmek için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Lif Açısından Zengin Beslenme: Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve lif içeren besinler tüketmek dışkının yumuşak olmasına yardımcı olabilir.
  • Bol Su İçme: Vücudu hidrate tutmak, dışkının yumuşak kalmasına yardımcı olabilir.
  • Tuvalette Zorlanmama: Tuvalette uzun süre oturmak veya zorlanmak yerine işini halletmek daha iyidir.
  • Düzenli Egzersiz: Düzenli olarak egzersiz yapmak, bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve hemoroid riskini azaltabilir.
  • Tuvaleti İhmal Etmeme: İhtiyacınız olduğunda tuvalete gitmek, dışkıyı uzun süre tutmaktan kaçınmanıza yardımcı olur.

 

Hemoroid Hastalığının Tedavisi Ameliyat Mıdır? #

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ttYbTo2y4Nk[/embedyt]

DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Soru ve görüşleriniz için EDİTÖR İLETİŞİM
Sağlık Bakanlığı İletişim için SABİM İLETİŞİM

Tarafından desteklenmektedir BetterDocs

Bu internet sitesinde, deneyiminizi geliştirmek ve size daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunmak için ÇEREZ kullanılabilir. Gizlilik ve Çerez Politikası