Anal Fissür (Çatlak)

View Categories

Anal Fissür (Çatlak)

2 min read

Anal Fissür (Çatlak) Nedenleri #

Anal fissür, anal kanal derisi veya anoderm üzerinde gelişen yırtıklardır. Dışkılama sırasında yırtılma hissi, şiddetli ağrı ve acıya yol açar; bazen bu ağrıya hafif kanamalar da eşlik edebilir. Dışkılama, giderek bir kabusa dönüşebilir, çünkü şiddetli ağrı anal kanalın bir kas yapısında refleks bir kasılma tetikler. Bu kasılma çatlakları daha fazla yırtabilir ve bu da daha fazla ağrıya yol açar, böylece bir kısır döngü oluşur.

Kabızlık, düzensiz dışkılama ve nadiren ishal atağı gibi nedenlerle anal fissürlere yol açabilir. Her yaş grubundan insanlarda zorlanma sonucu yüzeyel, geçici, akut çatlaklar oluşabilir. Ancak bu durumun uzun sürmesi veya daha derin ve inatçı kronik anal fissüre dönüşmesi muhtemeldir.

Anorektal hastalıklar (proktoloji - kalın barsak – rektum ve anal bölge hastalıkları) tıp alanında özel bir kategori oluştururlar. En önemli özelliklerinden biri, çok yaygın olarak görülmeleridir. Her insanın yaşamının bir döneminde (çocukluk dönemi, yurt yaşamı, askerlik, evlilik, gebelik, vs) mutlaka bir anorektal hastalık geliştirdiği veya geliştireceği bilinmektedir. Bunun dramatik bir örneği olarak, Napoleon’un bir hemoroid krizi geçirmesi nedeniyle Waterloo savaşını kaybetmesi anlatılır.

 

Tanı ve Tedavi #

Anal fissürlerin tedavi stratejisi, morfolojik özellikleri ve basınç ölçümleri temel alınarak belirlenmelidir. Nitratlı kremler, Botox uygulaması, cerrahi gibi yöntemler arasından hastaya en etkili, güvenli ve ekonomik olanı seçilmelidir.

Ameliyat gerekebilir, ancak sfinkterotominin basınç kontrolü ile yapılması, tedavi başarısızlığını ve potansiyel gaz kaçırma komplikasyonlarını azaltan rafine bir teknik olarak kabul edilir. Ayrıca, bağırsak fonksiyonlarının uygun diyet ilkeleri ve bitkisel tedavilerle düzeltilmesi, başka anal sorunların gelişmesini önleyebilir.

Anal Fissür Tedavisinde Uygulamalar #

  • Anal fissürlerin doğru tanısı, sınıflandırılması ve diğer olası patolojilerin ayıklanması (bazen anal fissürlerin altında yatan iltihaplı bağırsak hastalıkları veya rektosel gibi önemli hastalıkların belirlenmesi gerekebilir).
  • Akut fissürlerde detaylı diyet önerileri, sıcak banyolar, gerektiğinde gliseril trinitrat (GTN) kremi ile tedavinin sağlanması.
  • Kronik anal fissürlerde GTN kremi ve/veya Botox enjeksiyonu ile uygun vakalarda cerrahi olmayan tedavinin sağlanması.

 

Anal Fistül ile Anal Fissür Arasındaki Fark Nedir? #

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=S6dmjFzV9Gw[/embedyt]

 

DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Soru ve görüşleriniz için EDİTÖR İLETİŞİM
Sağlık Bakanlığı İletişim için SABİM İLETİŞİM

Tarafından desteklenmektedir BetterDocs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu internet sitesinde, deneyiminizi geliştirmek ve size daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunmak için ÇEREZ kullanılabilir. Gizlilik ve Çerez Politikası