Rektosel (Barsak Fıtığı)

View Categories

Rektosel (Barsak Fıtığı)

1 min read

Rektosel ( Barsak Fıtığı ) Tedavisi #

Rektosel, yani barsak fıtıklaşması, barsağın son kısmıyla vajen arasındaki tabakanın (rektovajinal septumun) yırtılması/gevşemesi sonucu barsağın ıkınmayla vajene doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir. Anatomik yapı itibariyle hemen her zaman kadınlarda görülür/ ileri yaşta hanımlarda kabızlığın en önde gelen sebeplerinden biridir.

Genellikle doğum travmasına bağlı gelişir/çok sayıda doğum ya da zor olduğunda tek bir normal doğum dahi bu fıtıklaşmayı başlatabilmektedir. Genç yaşlarda dokuların sıkılığı/elastisitesi sayesinde sorun daha ılımlıdır. Yaşın ilerlemesiyle/menapoz sonrası bu tabaka giderek ayrışır ve zayıflar. Ikınma sırasında barsak vajene fıtıklaşır ve çıkış obstrüksiyonu dediğimiz bir tablo oluşur.

Hasta tam boşalamaz, gaita biraz sertleştiğinde çıkaramaz, parmakla sağdan-soldan iterek boşaltmaya çalışır, vajene doğru bir balonlaşma hisseder ve inatçı bir kabızlık kliniği gelişir/bazen bele vuran ağrılar husule gelir.

Anorektal hastalıklar (proktoloji - kalın barsak – rektum ve anal bölge hastalıkları) tıp alanında özel bir kategori oluştururlar. En önemli özelliklerinden biri, çok yaygın olarak görülmeleridir. Her insanın yaşamının bir döneminde (çocukluk dönemi, yurt yaşamı, askerlik, evlilik, gebelik, vs) mutlaka bir anorektal hastalık geliştirdiği veya geliştireceği bilinmektedir. Bunun dramatik bir örneği olarak, Napoleon’un bir hemoroid krizi geçirmesi nedeniyle Waterloo savaşını kaybetmesi anlatılır.

 

İki açıdan sorun katlanır… birincisi zor dışkılama nedeniyle bu hastalarda inatçı hemoroid ve fissürler/çatlaklar tabloya eklenir/ağrı ve kanama yaratabilir… İkincisi de pelvik sarkma dediğimiz bu sendromda barsak dışında sistosel/mesanenin sarkması, enterosel gibi başka organların da sarkmaları olabilir ki o zaman tedavinin bütünsel olarak planlanması gerekecektir. Çok özellikli bir hastalık grubudur/bu alanda uzmanlaşmış ekipler tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.

Rektosel tanısı sanıldığının tersine rektoskopi/kolonoskopi ile konulan bir tanı değildir. Pelvik taban alanında uzman bir hekimin proktolojik ve jinekolojik muayeneyi birlikte ve tam yapması ile ancak doğru tanı sağlanabilir. Muayene sırasında hastanın ıkınması ve tam kooperasyonu gerekecektir/onun için çok özellikli bir muayenedir. Bu değerlendirmenin özelliği ve iyi bilinmemesi nedeniyle pek çok kabızlık ve hemoroid vakası senelerce eksik tedavi edilir. Pek çok hasta bize böyle şanssız bir hikayeyle gelirle;. senelerce ve defalarca hemoroid ve fissür (çatlak) tedavisi görüp iyileşemediklerini anlatırlar. Çünkü tanıda eksiklik vardır; aysbergin suyun üstündeki kısmı, yani hemoroid ve fissür tedavi edilmeye çalışılıp, esas sorun olan rektosel atlanmaktadır.

Rektosel tanısı pratikte zor olabilmektedir; bilmez ve aramazsanız, bulamazsınız. Radyolojik olarak dokumentasyonu için defekografi yapmak gerekebilir. İlave barsak hastalıklarının olup olmadığı noktasında da kolonoskopik kontrol gerekebilir.

Rektosel; kadınlardaki göbek fıtığı gibi/erkeklerdeki kasık fıtığı gibi bir fıtıklaşma aslında. Sorun yaratır düzeye geldiğinde cerrahi olarak onarılması gerekiyor. Bu işlem, cerrahi tarihinde kadın hastalıkları uzmanları tarafından daha çok levatorplasti yani fıtıklaşmanın biraz üzerinin dikişlerle kapatılması tarzında yapılmış ki bu yaklaşımın ağrı, nüks ve cinsel eylemde sıkıntı yaratması gibi bazı yanetkileri fazla. Kolorektal cerrahide daha çok transanal/yani anüs içinden onarılmaya çalışılmış.

Literatürde daha rafine bir yaklaşım olarak transperineal yaklaşım önerilmekte. Anal ya da vaginal yolun tercih edilmediği ve dikiş kullanılmayan bu yaklaşımın bir modifikasyonu (transperineal PGA-mesh onarım), ekibimizin yarattığı ve çağdaş literatürde en rafine yaklaşım olarak kabul edilen bir cerrahi yöntemdir.

 

DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Soru ve görüşleriniz için EDİTÖR İLETİŞİM
Sağlık Bakanlığı İletişim için SABİM İLETİŞİM

Tarafından desteklenmektedir BetterDocs

Bu internet sitesinde, deneyiminizi geliştirmek ve size daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunmak için ÇEREZ kullanılabilir. Gizlilik ve Çerez Politikası