Konstipasyon (Kabızlık) #
Kabızlık için çözümü laksatif kullanmak değildir… #
Kabızlık Tedavisi ve Nedenleri #
Kabızlık (konstipasyon), kronik hale geldiğinde önemli hale gelir ve genellikle uzun vadeli bir sorundur. Ancak, seyahat, çevresel değişiklikler, açlık, diyet değişiklikleri veya sakatlanma gibi olağandışı dönemlerde barsak alışkanlıkları geçici olarak değişebilir ve bu durum kabızlık tanımına dahil edilmez.
Kabızlık tanımı, aslında çok tartışmalı ve subjektif bir tanıdır. Bazı insanlar, bu durumu son derece doğal ve olağan bir şey olarak görür ve herhangi bir şikayetleri yoktur. Diğerleri ise herhangi bir aksamanın veya ıkınmanın ciddi bir kabızlık olarak kabul edebilirler. Bu tanım konusundaki farklılıklar, doktorlar arasında da görülebilir.
Kabızlık Belirtileri #
Seyrek dışkılama (haftada iki veya daha az), aşırı ıkınma, sıkıntı hissiyle birlikte sert dışkı çıkarma ve tam boşalamama hissi, kabızlığın en yaygın belirtileridir. Özellikle kadın hastalar arasında sıkça görülen “takılma” hissi ve “digitasyon” (parmak yardımlı boşalma) durumu, rektosel (barsak fıtığı) kaynaklı kabızlıkta sıkça görülür. Bu nedenle karın ağrısı ve sık tuvalet ziyaretleri de kabızlığın neden olduğu diğer şikayetler arasında yer alabilir.
Kabızlığın İlerlemesi #
Doğrudan kabızlıkla ilişkili olan bu belirtilere ek olarak, kabızlığın neden olduğu veya ağırlaştırdığı diğer hastalıklara ait semptomlar zaman içinde ortaya çıkabilir ve öne çıkabilir. Örneğin, uzun süreli kabızlık yaşayan çoğu hasta, anal fissürler (çatlak) ve hemoroidal hastalık gibi anal hastalıklar geliştirebilir.
Tanı ve Tedavisi #
Önemli olan, kabızlığın nedenlerini doğru bir şekilde tanımak ve etkili bir şekilde tedavi etmektir. Kabızlık tanısı koymak için en önemli gereklilik, konunun uzmanı bir doktorun hastayı kapsamlı bir şekilde incelemesidir.
Kabızlık vakalarının çoğu, posasız bir diyet, fiziksel hareketsizlik gibi nedenlerle oluşan alışkanlık tipi kabızlıklardır. Genç, normal muayenesi olan ve risk faktörleri taşımayan bir kabızlık vakasında ek incelemelere gerek yoksa, hastaya sadece uygun bir diyet ve zamanlama önerilerinde bulunulabilir. Bu önerilere uyulması, kabızlığın çözülmesine yardımcı olabilir ve tanıyı doğrulayabilir.
Diğer taraftan, yaşlı hastalarda veya kabızlığın yaşam tarzıyla açıklanamadığı durumlarda ileri tetkikler gerekebilir. Nadiren de olsa, daha ciddi hastalıklar (divertiküler hastalık, kolon kanseri vb.) nedeniyle kabızlık gelişebilir.
Tedavi Yaklaşımları #
Kabızlık tedavisi çeşitli yaklaşımları içerebilir:
- Kabızlık nedenlerinin doğru tanısı ve diğer hastalıkların ayıklanması
- Habitüel kabızlık (yanlış alışkanlıklara bağlı) vakalarında uygun diyet önerileri, kronobiyolojik ilkeler ve sağlıklı barsak alışkanlıklarının öğretilmesi
- Kadınlarda rektosel (barsak fıtığı) gibi önde gelen kabızlık nedenlerinin tespiti ve çağdaş tedavi yöntemleri
- Fonksiyonel bozukluklar (pelvik disonji) tedavisi
- Kabızlık nedeni olarak az kasılma (yavaş geçiş zamanı konstipasyon) vakalarında ileri tekniklerle tedavi
Kabızlık tedavisinde, her hasta için uygun olan tedavi stratejisinin belirlenmesi önemlidir.
Kabızlık Nedir #
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=S51CkueJ9OE[/embedyt]
DİKKAT! Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Lütfen YASAL UYARI sayfamızı inceleyiniz. Bu konudaki tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Soru ve görüşleriniz için EDİTÖR İLETİŞİM
Sağlık Bakanlığı İletişim için SABİM İLETİŞİM